Tuulivoiman tulevaisuus on aurinkoinen

 

Tuulivoimalla ei tulla tuottamaan Suomessa perusvoimaa. Mutta kaikki verkkoon syötetty tuulivoimasähkö, jolla korvataan fossiilienergiaa, on syytä ottaa käyttöön. Tuulivoiman heikkoutena pidetään tuulen vaihteluiden edellyttämän säätövoiman tarvetta. Kun Suomessa ajetaan ydinvoimala alas huoltoseisokkiin, säätövoimaa tarvitaan kymmenkertaisesti nykyisen tuulivoimatuotannon verran. Eli säätövoimaa näyttäisi jo nyt olevan olemassa.

Samoin on olemassa yhteinen pohjoismainen sähkömarkkina ja tulevaisuudessa yhteinen eurooppalainen sähkömarkkina. Uuden, yhteisen ja vähähävikkisen eurooppalaisen sähköverkon ansiosta sähköä tulee ja menee edestakaisin Pohjolan ja Euroopan välillä. Suomalaisen tuulivoiman säätö on jo nyt ja tulevaisuuden sähköverkossa osa normaalia toimintaa.

Vuonna 2009 maailman tuulivoimateollisuuden markkinat olivat 45 miljardia euroa. Tuulivoimateollisuus on muiden uusiutuvien energiateknologioiden mukana kaikkialla valtavassa nosteessa. Vuoteen 2014 mennessä uuden rakennettavan tuulivoiman määrä maailmalla tulee olemaan 60 GW vuodessa. Tämä merkitsee 20 %:n käyttöasteella kymmenen ydinvoimalan vuosituotantoa.

EU:ssa rakennettiin vuonna 2009 uutta tuulivoimakapasiteettia yli 10 GW ja edes lamakaan ei ole hiljentänyt tuulivoimamarkkinoita.. Erityisesti merelle rakennettavat off-shore -puistot tulevat lisääntymään. Suomessakin tuulioloiltaan vakaammat merialueet odottavat  tuulipuistojen lupa- ja investointipäätöksiä ja erityisesti tariffitukea. Suomen merialueille on kaavailtu tuulivoimaa 6000 - 10 000 MW:n edestä.

Suomen tuulivoimateollisuuteen olisi mahdollista luoda nykyisten työpaikkojen lisäksi tuhansia uusia työpaikkoja voimaloiden suunnitteluun, rakentamiseen ja huoltoon. Eduskuntaan syksyllä tuleva syöttötariffiesitys vaikuttaa ratkaisevasti suomalaisen tuulivoimateollisuuden ja tuotannon tulevaisuuteen.  Jos omaa teknologiaa ei riittävän laajasti päästä kotimaassa testaamaan, puuttuvat markkinoiden edellyttämät näytöt laitosten tehokkuudesta ja laadusta..

Samoin tuulivoiman kaavoitus- ja rakennuslupamenettelyjen virtaviivaistamista odotellaan alalla kiihkeästi. Jos lainsäätäjien tahto panostaa suomalaiseen tuulivoimaosaamiseen ei nykyisestä ratkaisevasti kohene, menetämme varmasti nuo potentiaaliset tuhannet työpaikat. Sen verran kovaa kansainvälinen kilpailu alalla on.

Tämänhetkisellä sähkön keskihinnalla (n.50 €/MWh) esim. 500 MW:n tuulivoimatuotannon tariffituki tulisi olemaan Suomessa vuodessa noin 30 euroa / kotitalous. Tämä siis, jos nykyinen tuulivoimakapasiteettimme nelinkertaistuisi ja sähkön hinta pysyisi ennallaan. Onko se vähän vai paljon?  Kun sähkön hinta nousee, tariffituen tarve pienenee. Tuon me siis maksaisimme ilmaisesta, puhtaasta raaka-aineesta ja energiasta, joka kaiken lisäksi osaa itse tulla ilman kustannuksia tuotantolaitoksen luokse.